Onderwijsopdracht

Docent

Het lesprogramma omvat literatuurstudie van de autonome bezenuwing van interne organen. De klachtenpatronen noemt men gezamenlijk dys-autonomie. Stimulatie van de interne organen wordt uitgevoerd door het orthosympatische zenuwstelsel en kalmering door het parasympatisch zenuwstelsel door bv. de nervus vagus. De behandeling streeft een evenwicht na tussen beide (sympatovagale balans). Acupunctuur is een techniek voor neuromodulatie. Er is een groepering opgericht voor de studie hiervan (GidA, Group for the investigation of dys-Autonomy).
 
Het lesprogramma voor naaldbehandeling omvat: 

1) Literatuurstudie rond de vraag: waar komt een tracer terecht in het centrale zenuwstelsel (ruggenmerg, hersenstam en hersenhelften) na inspuiting in een acupunctuurpunt (tracer paradigma van acupunctuurwerking). 
2) Welke zijn de ziektesignalen die uitgaan van centrale patroongeneratoren in het centrale zenuwstelsel zoals coördinatie van lichaamsspieren bij het gaan, het kauwen, het slikken (gestreepte spieren), en gladde spieren bij ademhalingsritme, bij peristaltiek van spijsvertering, orgasme, blaaslediging en ontlasting. 
3) Kan men met draagbare registratie van pols- of hartfrekwentie (monitoring) de variabiliteit bestuderen en optimaliseren om medicatie beter op punt te stellen, de slaap te verbeteren of stress onder controle te krijgen overdag. Het streefdoel is de sympatovagale balans te herstellen.  

Onderzoeker

Complexiteit is het geheel van interacties tussen onmetelijk vele parameters zoals weersomstandigheden. Programma's kunnen het resultaat van ingevoerde gemeten gevens zoals temperatuur, vochtigheid, windrichting, bewolking etc.niet met zekerheid en slechts bij grote benadering voorspellen voor de toekomst. Vandaar het gezegde dat een vlinderslag in de Zuid-Amerikaanse tropen een orkaan boven de Atlanatiche oceaan zou kunnen verwekken... (chaostheorie).

Evenwel is complexiteit van een actuele situatie steeds in het verleden traceerbaar en te verklaren. De causaliteit is niet-lineair maar beantwoordt niettemin aan wetmatigheden. Waarom nu, zijn complexiteitsstudies belangrijk voor de geneeskunde?

In medische wetenschap is men geïnteresseerd in verouderingsprocessen, mede omwille van de vergrijzing van de bevolking. Het metabool syndroom omvat hypertensie, overgewicht, suikerziekte, jicht etc. Processen die kunnen leiden tot en verergeren van low grade inflammation. Vandaar de interesse naar het registreren van tijdseries van onderliggende meetbare parameters als hartslag, bloeddruk, suiker, lichaamsgewicht,...

Heart Rate Variability (HRV) is een tijdsserie van adaptiviteit van de hartfrekwentie in rust, bij aktiviteit en inspanning en tijdens de slaap. Daarbij geldt HRV ook als een maatstaf voor rigiditeit (inadaptiviteit) tijdens het verouderingsproces. Verbanden worden gezocht met low grade inflammation en hyper-orthosympaticotonie. Een onderliggende sympathovagale balans wordt onderzocht in frailty of chronische aandoeningen.

 

 

Promotor

Co-assistenten die een eindwerk maken kunnen de wetenschapscommissie van de NAAV aanspreken voor begeleiding op een thema van neuromodulatie met naaldbehandeling.

Op zoek naar een docent, promotor of onderzoeker?

Wil je een geaccrediteerde activiteit organiseren en ben je op zoek naar een erkende RIZIV organisator? Contacteer mij gerust om een afspraak te maken.

Contacteer mij

Jean Fossion

Jan Breydellaan 93
8200 Sint-Andries / Brugge 2
 

Spreekuur

Maandag: 8.30 - 10.00 & 17.00 - 19.00
Dinsdag: 8.30 - 10.00 & 17.00 - 19.00
Woensdag: 8.30 - 10.00 
Donderdag: 8.30 - 10.00 & 17.00 - 19.00
Vrijdag: 8.30 - 10.00 & 17.00 - 19.00
Zaterdag: 10.00 - 12.00 op afspraak